Explorând gravurile lui Hans Hermann
Explorând gravurile lui Hans Hermann. De la arta tradițională la cea digitală
Explorând gravurile lui Hans Hermann
Explorând gravurile lui Hans Hermann. De la arta tradițională la cea digitală
Muzeul de Artă Brașov deține în patrimoniu peste 247 de lucrări de gravură realizate de Hans Hermann (1885 – 1980), unul dintre cei mai importanți artiști transilvăneni din secolul al XX-lea. Repertoriul tematic este dominat de lucrări care descriu un spațiu tradițional: monumente reprezentative şi colţuri anonime din burgurile transilvănene, cetăți țărănești și biserici fortificate, peisaje şi scene rurale, personaje în costume populare, dar şi peisaje montane. Imaginea gravată rămâne întotdeauna fidelă reprezentării obiective, indicând „un spirit metodic punând multă grijă în redarea fidelă a adevărului plastic al lucrurilor, insistând asupra detaliilor cu acea atenţie specifică gravorului”, dar reuşind „să dea unitate amănuntului făcându-l expresiv” (Julius Bielz).
Gravurile sale servesc ca documente istorice valoroase. Ele oferă informații cu privire la aspectele arhitecturale, culturale și sociale ale regiunii, fiind mărturii vizuale ale unui trecut îndelungat și bogat, ce oferă o perspectivă unică asupra vieții, peisajelor și evenimentelor din aceea perioadă istorică. Prin interpretarea sa artistică, Hermann a înfățișat obiceiuri locale, tradiții și viața de zi cu zi, contribuind astfel la conservarea și promovarea patrimoniului cultural al regiunii. Dincolo de semnificația lor istorică și culturală, gravurile lui Hermann sunt apreciate pentru valoarea lor artistică. Folosirea pricepută a liniilor, formelor și compoziției demonstrează măiestria sa în tehnica gravurii.
Proiectul își propune să aducă în atenția publicului tânăr acest patrimoniu deosebit de important printr-o cercetare multidisciplinară, utilizarea tehnologiilor digitale, inclusiv animația și crearea unor activități interactive adaptate diferitelor categorii de public.
Abordarea propusă pentru implementarea acestui proiect este una integrantă, urmărind valorificarea patrimoniului artistic prin metode inovative bazate pe tehnologiile digitale. Componentele proiectului sunt interdependente, propunând diferite activități pentru promovarea și valorificarea patrimoniului:
(1) cercetarea lucrărilor;
(2) digitizarea patrimoniului;
(3) diseminarea informațiilor despre patrimoniu în mediul online;
(4) realizarea de animații pornind de la gravurile realizate de Hans Herman;
(5) realizarea unei expoziții interactive prezentată în spațiul Muzeului de Artă Brașov în perioada 30 iulie - 13 octombrie 2024;
(6) organizarea unor evenimente conexe: conferințe și ateliere.
Rezultatele cercetării și digitalizării vor sta la baza dezvoltării arhivei digitale, a conceptului expoziției, animării lucrărilor și dezvoltării atelierelor adresate elevilor, fiind în același timp prezentate în cadrul conferinței organizate. Metodologia de implementare a acestui proiect se bazează pe rolul dual al patrimoniului prezentat, de mărturie a valorilor culturale și istorice ale Transilvaniei de ieri, precum și de instrument de educație pentru vizitatorii de mâine prin intermediul metodelor digitale și creative.
Toate resursele sunt disponibile pe website-ul proiectului: https://hanshermann.muzeulartabv.ro/
Proiectul este inițiat de Muzeul de Artă Brașov și co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național - AFCN.