Romana English English
Înapoi la Arhiva

Mario Passavanti, artist al Florenței. Confluențe româno-italiene în pictura contemporană

28 iulie - 15 august 2023

„Mario Passavanti, artist al Florenței. Confluențe româno-italiene în pictura contemporană”

pictorul italian Mario Passavanti a expus în 2015 la Reduta, cu sprijinul extraordinar al Consiliului Județean Brașov, care a fost principalul partener în organizarea expoziției. În urma succesului survenit, Mario Passavanti a lansat către Consiuliul Județean Brașov propunerea de a reedita acea expoziție, însă la un nivel artistic mult mai înalt de creație și expunere.

Expoziția cuprinde principalele tablouri ale pictorului florentin Mario Passavanti realizate pe parcursul întregii sale cariere artistice de peste 40 de ani.

Îndrăgostit de Brașov, orașul de la poalele Tâmpei în care a revenit mereu în ultimii douăzeci de ani, Passavanti a dorit să lase o amprentă a artei sale în analele artistice ale orașului prin această ultimă expoziție, care să aducă bucurie în sufletele iubitorilor de artă.

 

Personalitatea pictorului Mario Passavanti

Artistul florentin este un pictor de frescă de notorietate mondială după ce a repictat frescele mănăstirii Monte Cassino, distrusă de bombardamentele aliate în al Doilea Război Mondial și reconstruită din temelii. Este cunoscut și pentru frescele imense din gara orașului Florența, dar și pentru cele din stația principală de metrou din San Francisco. Timp de peste 20 de ani a fost profesor emerit al Academiei Americane de Pictură SACI din Florența, secția Frescă, unde a avut studenți din toată lumea. Este autorul unor inovații revoluționare în domeniul restaurării frescelor vechilor maeștri italieni. Activitatea sa artistică în domeniul picturii a fost consemnată prin zeci de expoziții de pictură la galerii de artă din San Francisco și Florența.

 

Conceptul artistic al expoziției

Colecția de lucrări semnate de Mario Passavanti în decursul a peste 40 de ani de activitate artistică cuprinde portrete, peisaje și naturi statice. Portretele au fost realizate la Florența și Ortonovo, orașul natal al pictorului. Peisajele urbane prezintă fragmente din San Francisco, dar și din Brașov. O componentă mai redusă este opera abstractă, realizată în studio, în ulei pe carton pânzat.

Mario Passavanti nu aparține unui curent artistic, deși perfecțiunea detaliului amintește de pictorii prerafaeliți ai Angliei secolului XIX. El se înscrie mai degrabă în tendința pictorilor italieni contemporani de a nu corespunde niciunui curent artistic ce nu a fost generat în Italia, un fel de frondă a artei italiene față de modernismul, suprarealismul și progresismul din arta modernă și contemporană occidentală, alta decât cea italiană.

Organizator: Libiu Dan Mateescu