Romana English English
Înapoi la Arhiva

„Horizon Free” (Fără orizont) - Sabina Dragomir

18 august - 24 septembrie 2023

Sabina Elena Dragomir s-a născut în 1992 la Brașov, acolo unde a urmat Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch”, iar mai departe a ales să își continue studiile la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, în anul 2021 atribuindu-se titlul de Doctor în Arte Vizuale cu Magna Cum Laude. De-a lungul procesului său de formare, Dragomir a reușit să câștige diferite burse și premii, printre care amintim „Bursa Tinere Talente” oferită de Fundația Regală Margareta a României timp de 2 ani consecutiv (2015 și 2016), la rândul ei devenind ulterior mentor pentru tinerii bursieri care accesează bursele Fundației. A reușit să exceleze în domeniul său participând la numeroase expoziții naționale, dar mai ales internaționale, care i-au adus artistei multe reușite. Printre locurile cele mai importante în care Sabina Dragomir a expus operele sale se numără Roma, Atena, Madrid, Lisabona sau Budapesta. În prezent artista colaborează cu mai multe galerii de artă contemporană și instituții culturale, amintind aici cele mai recente expoziții din seria She Was Here, care s-au desfășurat în anul 2020 la București, Madrid și Lisabona, grație colaborării artistei cu Institutul Cultural Român și galerii de artă contemporană. În prezent, trăiește și își desfășoară activitatea profesională în Brescia, Italia, acolo unde, în calitate de Fondator, coordonează unul dintre cele mai recente proiecte culturale, Caminòm Project, o manifestare dedicată direct artiștilor emergenți activi din regiune. În septembrie 2023, artista împreună cu Walter Bonomi (director artistic, curator) va inaugura oficial galeria de artă Fucsia Arte e Cornici în orașul Brescia.

„Horizon Free” (Fără orizont) este un proiect expozițional propus Muzeului de Artă Brașov care prezintă în spațiile muzeului conceptul de frontieră, de spațiu personal sau „casă”, în relație cu principiul de nomadism.

Proiectul „Horizont Free” aduce o valoare importantă atât Muzeului de Artă Brașov, care reușește să dea voce artiștilor emergenți cu activitate pe plan național și internațional, cât și publicului brașovean care, odată pășind pragul muzeului, are ocazia să descopere un concept și o viziune artistică strâns legată de orașul lor. Sabina Elena Dragomir gândește și propune un proiect complex, care nu vorbește doar despre parcursul artistic personal; artista prezintă însăși prezența sa în orașul natal ca o oglindire a propriilor rădăcini.

Expoziția cuprinde un număr de 25 de opere care construiesc împreună un fir narativ, un discurs recognoscibil și comun ființei umane. Operele selecționate și dedicate acestui eveniment fac parte din serii succesive anului 2015 până în prezent, atât din arhiva artistei, cât și lucrări gestionate de către galerii de artă și din colecții personale. Împreună realizează un rezumat al conceptului general care acompaniază fiecare etapă artistică a Sabinei. În operele artistei este încapsulat un raport intim între trăirile sau amintirile proprii și ipostazele reale ale unei vieți cotidiene. Tocmai din acest motiv, operele sale devin pentru public oglinzi care reflectă o memorie colectivă și stereotipuri diverse care se creează inevitabil în drumul vieții.

Artista alege să reprezinte aceste momente, uneori suprarealiste, prin prezența unui subiect feminin care adeseori ascunde o identitate precisă. Sabina folosește de multe ori tehnici picturale care dizolvă sau modifică contururile unei forme tocmai pentru a lăsa o cale liberă spre citirea subiectivă a operelor, ca un jurnal care trebuie completat de către privitor. Încărcătura intimă a operelor transformă spațiul expozițional într-o relatare a unor fragmente ale vieții cotidiene care se desfășoară în intimitatea casei.

Astfel putem recunoaște în majoritatea operelor degajare și naturalețe a unui corp aflat într-un spațiu și un timp imprecis ca și în operele „Bright”, „Wedding” sau „Darkness”. Făcând parte dintr-un sentiment sau o frică comună ființei umane, conceptul de singurătate sau abandon este reprezentat aici prin interioare goale și atmosfere deșertice în care prezența umană își lasă amprentele doar prin elemente materiale lăsate în urmă, lucrările „Dissilusion Uttherly” sau „Trust me! Will be magic” reprezentând cel mai puternic acest concept.

Firul narativ al expoziției Horizont Free se conclude cu o instalație artistică pe care Sabina a gândit-o și a construit-o special pentru spațiile Muzeului de Artă Brașov. Întregul concept instalativ intitulat „In Extremis #2” se rezumă la nevoia de a proteja memoria și de a încetini cursul vieții prin momente de reflecție. Narațiunea vieții noastre tumultuase este, pentru o clipă, pusă pe pauză, purtându-ne printr-un spațiu fragil și contemplativ. Efemerul transformat în esență și simbol al vieții este ilustrat printr-un peisaj obișnuit, care devine excepțional în acest caz.„Horizon Free” (Fără orizont)