Romana English English
Înapoi la Arhiva

Expoziția „Segmentul albastru” - Márta Jakobovits

3 octombrie - 5 noiembrie 2023

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă Brașov în perioada 3 octombrie - 5 noiembrie 2023.

Expoziția face parte din proiectul Bienala Internațională de Artă Vizuală Brașov 2023 - Oximoron, ediția a III-a, la care muzeul este instituție parteneră. Bienala Albastră este un proiect al Asociației Culturale Artessentia, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov. Curator: Victoria Țăroi Galbenu

Márta Jakobovits s-a născut pe 22 septembrie 1944 în satul Santău, județul Satu Mare. Debutul ei artistic în ceramică a avut loc în anii ’70, după absolvirea Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj. A obținut doctoratul în 2006 la Universitatea de Arte și Design din Budapesta, iar în 2013 a fost onorată cu titlul Crucea de Cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei. Artista face parte din mai multe organizații profesionale, cum ar fi: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Breasla Barabás Miklós, Uniunea Artiștilor Plastici din Ungaria, The Christian Artists Europe din Rotterdam, Academia Europeană de Cultură și Artă.

Activitatea ei artistică e o dovadă a faptului că ceramica este în continuare o formă generoasă de exprimare a esenței lucrurilor. Piesele ceramice ale Mártei Jakobovits reprezintă o meditație și un dialog spiritual cu lumea naturală și cu însăși ființa umană. „Lucrările sale sunt secțiuni din jurnalul ei interior transpuse în materiale.”