Romana English English
Înapoi la Arhiva

Expozitia retrospectiva Viorica Kovacs-Ardeleanu

13 noiembrie - 13 decembrie 2015

În perioada 13 noiembrie - 13 decembrie 2015 Muzeul de Artă Brașov organizează expoziția retrospectivă Viorica Kovács-Ardeleanu. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 13 noiembrie 2015, ora 13.00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol).

Viorica Kovács-Ardeleanu (n. 1939, Brașov). Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, secția pictură (1963), profesori Teodor Harșia, Abodi Nagy Béla. După absolvire își desfășoară activitatea ca profesor de desen și pictură la liceele de arte plastice și pedagogic din Brașov. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici - filiala Brașov. Lucrările sale figurează în expozițiile colective organizate la Brașov (1964-2015). Expune în cadrul unor expoziții naționale (1973-2006). Prezentă în manifestări expoziționale organizate în străinătate (1990-2001). Deschide numeroase expoziții personale la Brașov  (1970-2015). Participă la tabere de creație din România și Ungaria (Jurilovca, Győr, Sibiel, Plopeni, Sâmbăta de Sus, Cornu, Vălenii de Munte, Biertan). Lucrări în colecții muzeale din România și Ungaria (Brașov, Győr). Lucrări în colecții particulare din România, Ungaria, Austria, Germania, Spania, Olanda, Danemarca, S.U.A., Israel și Liban.

...Reflexivitatea bine antrenată a formei plastice prin anterioare elaborări abstractizate poate reinstaura un motiv figurativ, plin de prea multe conotații ale agreabilului estetic: floare-ramură. Eminenta pictoriță Viorica Ardeleanu-Kovács a câștigat pe deplin pariul prin câteva date sigure ale harului său. Racursiul invadant și macroscopica texturilor vegetale au siguranța energetică și gesticulația muraliștilor mexicani. Și mai presus de toate artista stăpânește senzorial registrul cromatic exuberant, dar mai bine strunit printr-o tensiune gravă, fără intruziuni de decorativism festiv... (Aurelia Mocanu, 2002)

Există în întreaga manifestare creativă a brașovencei Viorica Ardeleanu-Kovács o dezinvoltură, o princiară lejeritate, susținută de un riguros elan vital care o ajută să elimine orice undă de ezitare și facil. Pătrunde direct și subtil în esența motivului evocat, îi sesizează specificitatea și-i valorifică tensiunile pentru a desăvârși componente plastice sintetice, de generoasă expresivitate, corespondente unor trăiri care au ca fundament un robust și tonifiant substrat spiritual. (Negoiță Lăptoiu, 2009)