Romana English English
Înapoi la Arhiva

Expozitia retrospectiva Valeriu Maximilian 1895-1945

16 decembrie 2016 - 19 martie 2017

Remarcabil acuarelist al peisajelor brașovene, grafician la Revista de satiră și umor Ghimpele, profesor de desen și caligrafie la Liceul Andrei Șaguna (al cărui elev a fost alături de Lucian Blaga), Valeriu Maximilian a fost cel mai important artist român din Brașov în perioada interbelică.

Artistul a militat pentru unirea Transilvaniei cu România, reflectând atitudinile sale în grafica umoristică pe care dedicat-o temei Primului Războiului Mondial. Fiind deschisă la 100 de ani de la intrarea României în război, expoziţia include şi câteva scene din Brașov desfăşurate în timpul conflagraţiei mondiale, scene surprinse de către artist în caietul său de schițe - imagini rare înfăţişând prizonieri români și soldați ce urmau a fi îngropați în Cimitirul Groaveri.

Muzeul de Artă Brașov i-a dedicat în trecut îndrăgitului acuarelist brașovean, Valeriu Maximilian, două expoziții retrospective. Cea din anul 1973 a prezentat doar acuarelele și parțial grafica sa umoristică, iar cea din 1995, menită să celebreze o sută de ani de la nașterea pictorului, a reunit câteva acuarele deosebite, însă niciuna dintre expoziții nu și-a propus refacerea imaginii de ansamblu a operei celui evocat. Având în vedere complexitatea creației sale și bogăția materialului documentar existent în patrimoniul muzeului, demersul organizării unei noi expoziții retrospective era unul necesar pentru o cunoaștere aprofundată a operei acestui îndrăgit artist local.

Actuala expoziție retrospectivă are ca scop valorificarea întregului material artistic și documentar aflat în patrimoniul muzeului şi în câteva colecţii private, prin prezentarea tuturor mediilor de expresie în care artistul s-a manifestat creativ. Sunt expuse atât acuarela (peisaje, elemente de arhitectură și naturi statice), grafica umoristică, grafica documentară și cea de promovare a unor obiective turistice naționale, motivele decorative Art Nouveau, elementele de caligrafie folosite la diverse decorațiuni, cât și piesele muzicale compuse de artist. Din dorința de a oferi publicului posibilitatea de a asculta în premieră încântătoarele compoziţii muzicale de factură clasică-romantică, am valorificat și această latură atât de puțin cunoscută a creației sale. Piesele au fost interpretate și înregistrate pentru prima oară pe suport audio (CD) cu statut de material expozițional, printr-un parteneriat cu Facultatea de Muzică (Universitatea Transilvania Brașov) și dublate de un material video care va rula în expoziţie.

 
Demersul de cercetare a adus la lumină noi informații asupra varietății operei artistului și a biografiei sale, dar și fotografii de epocă inedite ale familiei Maximilian, obținute cu bunăvoința singurei descendente identificate a artistului, doamna Ileana Benedek. Rezultatele cercetării vor fi publicate în catalogul expoziției, care reprezintă de fapt prima monografie dedicată acestui artist complet, restituindu-i locul și importanța cuvenită printre personalitățile brașovene, creatoare de cultură. 
Cu privire la arta lui Valeriu Maximilian, Iulia Negulescu afirma cu entuziasm în urma vizitării expoziţiei din anul 1934 că „Stăruința d-lui Maximilian de a ne alina spiritul cu atare lucrări de artă, în vreme când tot avântul omenesc tânjește’n râvna după „bani cu orice chip”, nu numai că-i face cinste, dar poate pildui tinerimea spre largul preocupărilor dincolo de zădărnicia profitului de-o clipă”. (Iulia Negulescu, O expoziție de artă în „Gazeta Transilvaniei” 97, nr. 49, 17 iunie, 1934)
 

Andreea Pocol, c
urator 

Brașov, 15 decembrie 2016

Catalogul expoziţiei în format PDF