Expoziția Ingo Glass - Formă, lumină, culoare, spațiu
Expoziția Ingo Glass - Formă, lumină, culoare, spațiu
11 octombrie-1 decembrie 2019
11 octombrie-1 decembrie 2019
Muzeul de Artă Brașov organizează în perioada 11 octombrie- 1 decembrie 2019 expoziția „Ingo Glass - Formă, lumină, culoare, spațiu". Expoziția reunește lucrări din ultimele decenii de creație și este însoțită de un album care prezintă publicului viața, evoluția și caracterul original al creației artistului Ingo Glass, îngrijit de istoricul de artă Vasile Duda. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 11 octombrie, ora 18.00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul.Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol).
Sculptura lui Ingo Glass, reprezentant al artei concrete și avangardist printre transavangardiști, se construiește prin armonizarea ideală a formelor purificate cu o cromatică pură, la care se adaugă valorificarea relațiilor de lumină / umbră, de spațialitate pozitivă / spațialitate negativă, într-un design ce potențializează în mod original structurile metalice. Elementele abstracte, decupate din foaia metalică alcătuiesc structuri aerate tridimensionale. Ingo Glass îşi limitează limbajul sculptural la cerc, triunghi şi pătrat, formele geometrice de bază, cărora le ataşează, după modelul lui Wassily Kandinsky, culorile primare roşu, galben şi albastru. Ingo Glass recompune universul vizibil, reducându-l la esenţă. Căutînd esențialul în realitatea înconjurătoarea, artistul elimină tot ce este accidental în lucruri, ceea ce este efemer și nesemnificativ. Ingo Glass explorează calitățile de transparență, oglindire sau de opacitate a metalului. Verticale, elegante, monumentale, sculpturile lui ne pun în fața unor realități universale, oferă piste de înțelegere, certitudini, întrebări sau răspunsuri.
Lucrările artistului Ingo Glass se nasc din această lume dinamică în care sinteza este o soluție de ordonare și aprofundare specifică timpurilor noastre. Forma, culoarea, lumina și spațiul sunt componentele care se asociază în construcția sculpturilor, iar fuziunea acestora asigură expresivitatea abstractă a întregului, cu volume pline și volume aerate, cu tactilitate și nontactilitate. Perfecțiunea pură a geometriei, efectele impecabile ale suprafețelor, induc impresia unor lucrări proaspete, cu o claritate pe care timpul nu o poate atinge, iar sentimentul perenității se asociază cu cea a operei de artă.
Arta sa sculpturală invită la a descoperi și înțelege conceptele fundamentale ce definesc existența umană. Asemenea omului de știință, Ingo Glass e preocupat de metamorfoza formelor și de îmbinarea culorilor. Creează o simbolistică originală, prin intermediul căreia comunică lumii propriile impresii și idei. Arta lui este o artă conceptuală în care sensibilitatea e însoțită de multiple raționamente și mesaje. De aici și sensul reformator, uneori revoluționar, al reașezării omului și lucrurilor în spațiu.
Ingo Glass s-a născut în 1941 la Timișoara și a copilărit la Lugoj. A absolvit în 1967 Institutul Ion Andreescu din Cluj, iar apoi a activat la Muzeul de Artă Contemporană din Galați, contribuind la fondarea muzeului. S-a integrat activ în viața culturală bucureșteană până în 1979, când a emigrat în Germania. Apoi a activat și s-a afirmat la München, iar în prezent locuiește la Budapesta. Cetățean al Europei, Ingo Glass impresionează prin experiența artistică, prin conexiunile oferite la nivelul artei contemporane și prin sinteza mesajului plastic. Sculptorul ne propune un demers estetic bazat pe marile sinteze ale avangardei în care cele trei forme geometrice de bază alcătuiesc în armonie cu culorile primare „cele trei grații ale creației sale", cele trei module din a cărei combinație se naște o artă platonică și aseptică, care conține promisiunea viitorului. A realizat mai multe monumente de for public, dintre care amintim: Monumentul Revoluției de la Timișoara (1992), monumentul DADA (Moinești, 1996) și Hommage a Vasarely (Timișoara, 2003).
Curator: drd. Radu Popica
Consultant științific: dr. Vasile Duda