Romana English English
Înapoi la Arhivă

Art in Focus | Ion Theodorescu-Sion | Ziua Culturii Naționale 2024

15 ianuarie 2024
Luni, 15 ianuarie 2024, între orele 9-17, vă invităm să reflectați asupra culturii naționale prin prisma artei. La sediul Muzeului de Artă Brașov veți putea vizita gratuit, de Ziua Culturii Naționale, trei expoziții: „Ecouri ale prestigiului”, „Fabulating About a Gelato Machine” și Galeria de Artă Românească. Cu această ocazie, vizitatorii muzeului vor admira în premieră la Brașov lucrarea de artă „Nevasta pescarului” semnată de Ion Theodorescu-Sion, restaurată în anul 2023 de Radu Tătaru.
 
În prima jumătate a secolului XX, în contextul Marelui Război și al Marii Uniri, Ion Theodorescu-Sion se număra printre acei pictori preocupați de aprofundarea și deslușirea specificului și culturii românești.
 
Născut pe 2 ianuarie 1882 în Ianca, județul Brăila, Theodorescu-Sion a urmat mai întâi cursurile Școlii de Belle Arte din București, iar din 1904 a primit o bursă de studii la Paris din partea Ministerului de Război. Influențat de curentele cu care a intrat în contact pe parcursul anilor de studiu, artistul a admirat creațiile lui André Derain, Paul Cézanne și Georges Braque. Astfel, în lucrările sale, se observă experimente artistice în curente precum impresionismul, pointilismul, fovismul, cubismul și simbolismul.
 
Astfel, de Ziua Culturii Naționale vă prezentăm în Galeria de Artă Românească lucrarea „Nevasta pescarului”, restaurată pe parcursul anului 2023 de către Radu Tătaru, restaurator în cadrul Muzeului de Artă Brașov. Opera de artă a fost expusă pe parcursul anului 2023 în cea de-a XI-a ediție Art Safari Bucharest, iar acum va fi prezentată pentru prima dată publicului brașovean. Lucrarea aduce împreună două dintre temele principale abordate de Ion Theodorescu-Sion în creațiile sale: personajele feminine și marea, respectiv apele Dunării.
 
Vizitarea muzeului cuprinde și cele două expoziții temporare aflate la parterul clădirii: „Ecouri ale prestigiului”, o expoziție elegantă care îmbină portrete din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov cu bijuteria contemporană, și „Fabulating About a Gelato Machine”, expoziție de artă contemporană organizată în urma programului de mentorat Accelerator Brașov, pentru artiștii emergenți.
 
Vă așteptăm cu drag și artă!