Având în vedere inițierea de către Consiliul Județean Brașov a planului de măsuri la nivel județean pentru prevenirea extinderii epidemiei de COVID-19, Muzeul de Artă Brașov, alăturându-se eforturilor de stopare a epidemiei, va adopta următoarele măsuri preventive:- suspendarea programului de vizitare a muzeului în weekend-urile 14-15 și 21-22 martie 2020;- desfășurarea de activități educative și vizite ghidate se suspendă până la data de 1 aprilie 2020;- nu se va permite accesul în muzeu a mai mult de 5 persoane simultan;- se vor lua măsuri imediate de dezinfecție a obiectelor cu care vin în contact vizitatorii. În zilele de 12-13 și 17-20 martie Muzeul de Artă Brașov rămâne deschis pentru vizitare după programul obișnuit cu restricțiile indicate.Muzeul de Artă Brașov 
este o instituție publică de cultură, aflată în serviciul societății, fără scop lucrativ, deschisă publicului, care colecționează, conservă, cercetează, restaurează, realizează documentarea patrimoniului muzeal, comunică și expune, în scopul cunoasterii, educării, recreerii și a valorificării patrimoniului muzeal și a patrimoniului artistic local, regional și național în beneficiul publicului larg (Regulamentul de Organizare și Funcționare a Muzeului de Artă Brașov, Art. 5). 

Funcționează ca instituție publică de cultură, având personalitate juridică proprie, în subordinea
 Consiliului Județean Brașov (http://site.judbrasov.ro/)Conform Legii muzeelor și colecțiilor este clasificat drept muzeu de importanță județeană.

Sediul Muzeului de Artă Brașov se află în Bulevardul Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol). În sălile de la parter sunt organizate expoziții temporare și o gamă variată de manifestări culturale (concerte, lansări de carte, mese rotunde, conferințe etc.). Expoziția permanentă a Muzeului de Artă Brașov, Galeria Națională, ilustrează evoluția artei românești din secolele XIX-XX (pictură și sculptură), a picturii transilvănene din secolele XVIII-XIX și a artei brașovene de la portretele patriciatului brașovean din secolul XVIII până la artiștii contemporani. 

Muzeul de Artă Brașov
Muzeul de Artă Brașov
Expozițiile temporare organizate în ultimii ani au evidențiat momente și personalități semnificative din evoluția artei românești și transilvănene (Avangarda artistică, Mișu Popp, Petre Abrudan, Hans Eder, Artiști Brașoveni Uitați, Constantin BrâncușiHans Mattis-Teutsch, Arthur Coulin, Elena PopeaBrașovul și Țara Bârsei în Arta RomâneascăKarl Hübner, Școala de la Poiana Mărului, Portretele patriciatului săsesc din Brașov, Friedrich MiessValeriu Maximilian). Muzeul de Artă Brașov a organizat în ultimii ani ample expoziții având ca obiectiv valorificarea patrimoniului muzeal și promovarea patrimoniului artistic brașovean: Colecția de grafică, Maeștri ai picturii românești - patrimoniu inedit din colecția Muzeului de Artă Brașov și Arta sub comunism. Arta oficială a regimului comunist (1945-1989), Arta germană din Transilvania în colecția Muzeului de Artă Brașov, Arta Brașoveană InterbelicăArta Brașoveană Postbelică 1945-1989Un secol de artă brașoveană. 1815-1918Artă și istorie în colecția Muzeului de Artă Brașov. De-a lungul timpului, muzeul a acordat un generos spațiu expozițional artiștilor contemporani, consacrați sau debutanți. Nu au lipsit nici manifestările expoziționale de prestigiu dedicate artei moderne universale și marilor fotografi ai secolului XX (Salvador Dali, Juan Miró, Pop Art,  Brassaï, Robert Capa etc.). 

Patrimoniul muzeal cuprinde peste 4500 de bunuri culturale (pictură de șevalet, grafică, sculptură, artă decorativă, icoane, tapiserie, covoare orientale etc.). Colecția de pictură, grafică și sculptură este reprezentativă pentru arta românească modernă și contemporană și pentru arta transilvăneană din secolele XVI-XX.

Muzeul de Artă Brașov a fost  înființat în anul 1949 ca secție a Muzeului Regional. La 19 februarie 1950 s-a deschis la etajul Casei Sfatului prima expoziție de artă plastică, iar din 1 martie 1970 muzeul funcționează în actuala locație. Clădirea care adăpostește Muzeul de Artă Brașov a fost ridicată în anul 1902 după planurile arhitectului brașovean Moritz Wagner, în stilul neobaroc, pentru Asociația Meseriașilor din Brașov (Kronstadt Gewerbevereinhaus). Muzeul de Artă Brașov s-a constituit ca instituție de sine stătătoare la 1 iunie 1990, în baza Deciziei nr. 227 din 11 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Județean Brașov a Secției de Artă.  


 Prezentare Muzeul de Arta Brasov pe videoguide.ro


Clădirea Muzeului de Artă Brașov la începutul secolului XXGALERIE DE IMAGINI