Expoziția de fotografie Andre Kertesz
Capodopere din creația unui fotograf maghiar de renume mondial
11 aprilie - 13 mai 2012

Afișul expoziției
Afișul expoziției

Muzeul de Artă Brașov organizează în perioada 11 aprilie - 13 mai 2012 expoziția de fotografie André Kertész. Capodopere din creația unui fotograf maghiar de renume mondial. Fotografiile expuse provin din colecția Muzeului Maghiar al Fotografiei din Kecskemét și sunt itinerate cu sprijinul Institutului Balassi – Centrul Cultural al Ungariei Sfântu-Gheorghe. André Kertész este unul dintre cei mai celebri fotografi ai secolului XX, cele o sută de fotografii ce figurează în cadrul expoziției prezentând o imagine de ansamblu asupra creației sale.

GALERIE DE IMAGINI
André Kertész - un maestru al fotografiei


Recunoscut ca o figură marcantă în fotojurnalism și în eseul fotografic, André Kertész (1894-1985) este un nume de referință pentru istoria fotografiei. Kertész a fost primul fotograf care a realizat o expoziție de autor și unul din primii fotografi care au utilizat camera în format 135.  

Născut în 1894 la Budapesta, André Kertész (Kertész Andor) a realizat primul său clișeu în 1912. După război, în 1925, s-a stabilit la Paris, unde a frecventat cercurile artistice, printre apropiații săi din acei ani numărându-se reprezentanții mișcării Dada, pictorii Piet Mondrian și Marc Chagall și regizorul de film Serghei Eisenstein.  

André Kertész se mută la New York în anul 1934, dar nu are de la început succesul așteptat. Recunoașterea sa, târzie, este legată de colaborarea cu Muzeul de Artă Modernă (MoMA), în special cu directorul John Szarkowski.   Printre fotografii influențați de André Kertész se numără faimoșii Brassaï, Cartier-Bresson, Bill Brandt și Robert Capa. „Toți îi datorăm ceva lui Kertész" mărturisea Henri Cartier-Bresson. În cariera sa se disting patru etape: perioada maghiară, perioada franceză, perioada americană și perioada internațională.  

Câteva dintre cele mai celebre fotografii ale lui André Kertész incluse în expoziție sunt: Tânăr dormind (1912), prima sa fotografie păstrată, Autoportret, Acordeonistul (1915), Înotător subacvatic (1917), Faun dansând (1919), imagini din atelierul lui Mondrian și al lui Fernand Léger, portretele unor artiști celebri, Furculița (1928), seria de Distorsiuni (1930-1933), New York anii '70, etc.  

Fotografiile lui André Kertész se remarcă prin unghiurile insolite, prin exploatarea conținutului liric al subiectului, prin preferința pentru aspecte aparent nesemnificative ale cotidianului, pentru simplitatea vieții, surprinsă uneori cu o voioșie copilărească, dar cel mai adesea, cu un duios sentiment nostalgic. Mereu sincer cu sine și cu subiectul abordat - chiar până la identificare - André Kertész a creat lucrări care mărturisesc relația sa delicată cu lumea, uimirea, bucuria sau tristețea în fața unei anume frumuseți pe care a știut să o descopere în cele mai simple lucruri.    

                                                                                        "Toată lumea poate să privească, dar nu să și vadă."
 
 
                                                                                                                                                 (André Kertész)


ASPECTE DIN EXPOZIȚIE 

 

 


VERNISAJ

 

  

  

  

  
Afișul expoziției 
Afișul expoziției