Peisajele depărtării în culorile pictorilor români
9 iulie - 9 august 2009

Afișul expoziției
Afișul expoziției

Muzeul de Artă Brașov găzduiește în perioada 9 iulie - 9 august 2009 expoziția „Peisajele depărtării în culorile pictorilor români". Expoziția, organizată de Muzeul Național Brukenthal Sibiu (curator dr. Iulia Mesea) în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov, reunește lucrări de artă (pictură și grafică) inedite sau rar valorificate expozițional din patrimoniul celor două instituții muzeale. Aparținând unor renumiți artiști români din prima jumătate a secolului XX (Nicolae Dărăscu, Theodor Pallady, Ion Țuculescu, Ion Theodorescu Sion, Elena Popea, Aurel Popp, Ștefan Popescu, Alexandru Phoebus, Henri Catargi, Hans Eder, etc.) lucrările invită vizitatorii expoziției într-o inedită călătorie imaginară, plină de sensibilitate și culoare, ce-i va purta pe urmele artiștilor români de la Balcic în Nordul Africii, din sudul Franței în Țările de Jos, de la Veneția la Toledo.


„Călătoria a fost întotdeauna o inițiere. Sensibilitatea extremă la miracolul existenței specifică artiștilor, încântarea de a trece printr-o lume ce-și desfășoară splendorile cu nonșalanță și generozitate, este exhibată printr-o forță de percepție profundă și cristalină ce determină surprinderea detaliului semnificativ, capabil să reflecte spiritul locului, cu dimensiunile sale evidente ori aparente. 

Artistul, atent la statornicie, dar și la trecerea timpului, călătorește printre lucruri tandru și sensibil, impregnând - în formulări empatice - peisajului întâlnit culoarea inefabilă a sufletului care îl contemplă. Între locuri ce explodează de lumină și cețuri reci, între bucuria călătoriei și melancolia plecării, peisajul se încarcă cu dinamica afectivității.  

Prilej de a oferi publicului vizitator lucrări inedite sau rar valorificate expozițional, expoziția „Peisajele depărtării în culorile pictorilor români" se constituie într-o călătorie imaginară intermediată de lucrări de pictură și grafică din prima jumătate a secolului al XX-lea, ce provin din colecția Muzeului Național Brukenthal și cea a Muzeului de Artă Brașov. Sunt expuse tablouri și acuarele din creația unora dintre cei mai importanți pictori români ai primei jumătăți a secolului trecut: Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Ion Țuculescu, Elena Popea, Hans Eder, Theodorescu Sion, C. Cuțescu-Storck, Michaela Eleutheriade, Samuel Mützner ș.a." 


Iulia Mesea (curator)


MAI MULTE AMĂNUNTE AICI !




Vasile Popescu Peisaj din BalcicMuzeul de Artă Brașov
Vasile Popescu 
Peisaj din Balcic
Muzeul de Artă Brașov
 
Hans Eder Pod in BrugesMuzeul de Artă Brașov
Hans Eder
Pod in Bruges
Muzeul de Artă Brașov


Michaela EleutheriadeCurte la ParisMuzeul Național Brukenthal
Michaela Eleutheriade
Curte la Paris
Muzeul Național Brukenthal
 
Aurel PoppPeisaj din Adah-KalehMuzeul Național Brukenthal
Aurel Popp
Peisaj din Adah-Kaleh
Muzeul Național Brukenthal


Theodor PalladyPeisaj pe SenaMuzeul Național Brukenthal
Theodor Pallady
Peisaj pe Sena
Muzeul Național Brukenthal
 
Nicolae DărăscuVedere panoramică a BalciculuiMuzeul Național Brukenthal
Nicolae Dărăscu
Vedere panoramică a Balcicului
Muzeul Național Brukenthal


Nicolae Dărăscu Peisaj VenețianMuzeul de Artă Brașov
Nicolae Dărăscu
Peisaj Venețian
Muzeul de Artă Brașov
 
Elena Popea Pod din ToledoMuzeul de Artă Brașov
Elena Popea
Pod din Toledo
Muzeul de Artă Brașov