Expoziția de pictură Ion și Maria Neguș
12 noiembrie - 7 decembrie 2008

Afișul expoziției
Afișul expoziției


Expoziția de pictură a artiștilor Maria și Ion Neguș, organizată de Muzeul de Artă Brașov în perioada 12 noiembrie - 7 decembrie 2008, prezintă o selecție din creația ultimilor ani. Realizate în tehnici diverse (ulei, guașă, tempera), lucrările reflectă universul pictorilor, atrași deopotrivă de realitatea lumii în care trăiesc și de conotațiile simbolice ale acesteia. Naturi diferite, sensibili la aspecte diferite ale acestei realități, ei se întâlnesc în bucuria culorii și în capacitatea acesteia de a transmite mesajul.


Fascinată de poezia inefabilă a primelor impresii sedimentate în relație cu freamătul tonalităților diafane furnizate de întâlnirile dintre acvatic, terestru și celest, tipice climatului din extremitatea sud-estică a țării, Maria Neguș și-a păstrat preferința pentru intonația simplă, proaspătă, directă și-n contact cu spectacolul mai frământat și grandios al naturii transilvane, unde au localizat-o cu aproape trei decenii în urmă chemările vieții curente. În funcție de specificitatea motivului, a configurației geografice, și-a desăvârșit structura compozițională mai lejeră, evanescentă, solară, în rememorările răsfirate din lumea obârșiilor, mai sobră, cu o cultivare a unei tectonici mai solide când motivul inspirator survenea din compania cu superbele împrejurimi brașovene. Indiferent de pretextul declanșator de emoții și reflexii, viziunea înregistrează o reală și pronunțată capacitate decomprimare a tonalităților în succesiuni de acorduri modulate, fin și delicat, în definitoriiimaterialități și evanescențe. În totul se simte bucuria și virtuozitatea gestului îndelung exersat,acomodându-se impulsurilor unei afrectivități decisiv marcată de un senin și robust tonus existențial.
(Negoiță Lăptoiu, Enciclopedia artiștilor români contemporani, Ed. Arc, București, 2001, vol. IV, p. 126)  


Modul meu de a lucra este cel al unei spontaneități lucide. Gestul meu este unul prelucrat tehnic - rezultat al unei lungi meditații. Gândesc îndelung ceea ce văd și încerc să redau spontan ceea ce gândesc. Gândurile și ideile se materializează în construcție, iar sentimentele în culoare. Redusă la esență, încărcată de materialitate, forma se îmbracă în culoare - bogată în vibrații, păstoasă, dar austeră. Pentru mine, un banal scaun de plastic devine tron. Fereastra este în același timp închiderea și deschiderea - simbol al marii treceri. Cercevelele ferestrei sunt crucea. Obsedantele mele teme sunt: fereastra, crucea și Sfântul Ioan Botezătorul, care închide și deschide ca o fereastră Vechiul și Noul Testament. spune Sfântul Ioan Botezătorul. Pentru mine, pictura nu este divertisment, este o profesiune de credință. NU FLORICELE, peisăgele, ci capul Sfântului Ioan Botezătorul este FLOAREA, PEISAJUL și PORTRETUL.(Ion Neguș)


    

Curator: Anca Maria Zamfir


Vernisaj - VIDEO
LUCRĂRI


Ion Neguș - Fereastră
Ion Neguș - Fereastră
Ion Neguș - Fereastră
Ion Neguș - Fereastră
Maria Neguș - Peisaj
Maria Neguș - Peisaj
Maria Neguș - Peisaj dobrogean
Maria Neguș - Peisaj dobrogean