Expoziția de grafică Plugor Sándor
18 martie - 3 mai 2009

Afișul expoziției
Afișul expoziției
Expoziția reunește o selecție de 93 de lucrări (creion, tuș, gravură cu ac, monotipii), provenind din colecția familiei. Talentat desenator, Plugor Sándor exploatează integral capacitățile expresive ale liniei. Lucrările expuse descriu un univers familiar artistului, cel al satului transilvănean, privit fie dintr-o perspectivă gravă, fie într-o viziune cu accente ludice și grotești, un autentic și incisiv comentariu satiric.

Sándor Plugor s-a născut la 4 martie 1940 la Chichiș (jud. Covasna). Și-a început studiile în domeniul artei la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, continuându-le din 1958 la Academia de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca. A activat ca scenograf la Opera Maghiară din Cluj-Napoca și ca profesor de desen la Liceul "Astra" din Brașov. Din 1970 s-a stabilit la Sfântu-Gheorghe. A realizat numeroase ilustrații de carte. De-a lungul timpului a expus la Paris, Florența, New York, Praga, Moscova etc. A încetat din viață la 20 februarie 1999.

Creația artistului, fundamentată pe tradiție și susținută de impresiile personale, este o lume originală, cu legi lăuntrice proprii. Lucrările adresate deopotrivă ochilor, inimii și sufletului, transpun prin instrumente simple experiența cotidiană în dimensiuni universale, chiar eterne. Cele 93 de lucrări expuse prezintă genul artistic primordial utilizat de artist și anume desenul, fapt pentru care l-aș numi: " PLUGOR SÁNDOR - VRĂJITORUL LINIILOR". (Bartha Árpád)

                                                                                                                                              

 „ ...dacă Plugor ar încerca să ne atragă atenția doar cu o ilustrație pură, veto-ul ar fi valabil. Dar graficile tale n-au nimic în comun cu ilustrațiile. Purtătorii spiritualității ce emană din ele nu sunt cuvintele, ci grafia formelor. Esența lor dramatică, sociabilitatea declanșabilă a unei tensiuni emoțional-raționale în oameni își capătă forma de exprimare în limbajul graficii moderne. Însă despre aceste lucruri eu nu pot vorbi meritoriu. Este o treabă a breslei. Dreptul meu rămâne confesiunea: în tulburătoarea atmosferă a lucrărilor tale, rațiunea omenească trebuie să mediteze asupra marilor taine ale existenței: viață, moarte, luptă și umanitate perenă pe plaiurile alb-negre ale efemerității." (Sütő András)

                                                                                                                                                  

Curator: Bartha Árpad


 
http://www.plugor.hu/


http://hu.wikipedia.org/wiki/Plugor_S%C3%A1ndor
 VERNISAJ - VIDEO !

Autoportret
Autoportret
Cal
Cal
Bătrână cu drac I
Bătrână cu drac I
Ciclul "Cartea Bătrânilor" I
Ciclul "Cartea Bătrânilor" I
Nud I
Nud I
Păpușarul
Păpușarul