European Crossroads - Trace of Being
9 septembrie - 5 octombrie 2008

Afișul expoziției
Afișul expoziției


În luna septembrie Muzeul de Artă Brașov invită publicul brașovean la un eveniment de excepție în peisajul expozițional brașovean. Inaugurată anul trecut la Vilnius și itinerată în primăvara acestui an la Muzeul de Artă Cluj, expoziția de grafică European Crossroads - Trace of Being, organizată cu sprijinul Institutului Polonez din București, poate fi vizitată și de publicul brașovean în perioada 9 septembrie - 5 octombrie 2008. Expoziția reunește lucrările a patru artiști europeni de marcă: Jacek Szewczyk (rectorul Academiei de Artă din Wroclaw), Christopher Nowicki (cetățean american, profesor la Academia de Artă din Wroclaw, Mikael Kihlman (Stockholm) și Örjan Wikström (Stockholm, Paris).

 

Întâlnirea artiștilor cu presa și publicul, prilejuită de deschiderea expoziției, va avea loc marți, 9 septembrie, ora 14, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21. Artiștii expozanți propun participanților un dialog deschis pe marginea lucrărilor expuse, a resorturilor creației și rostul graficii în lumea de azi.

Jacek Szewczyk și Christopher Nowicki au făcut cunoștință cu Mikael Kihlman și Örjan Wikström în cadrul unor expoziții și simpozioane la care au luat parte în ultimele două decenii. Deși fiecare are o individualitate artistică și un univers imagistic propriu, practică tehnici grafice diferite (mezzo-tinta, tuș, point sèche, etc.), datorită preocupărilor și sensibilităților comune, a respectului și interesului pentru explorarea posibilităților expresiei grafice, au alcătuit un grup informal, hotărând să expună în această formulă. Titlul expoziției semnifică afinitățile și prietenia ce-i leagă prin intermediul artei în pofida distanțelor și a destinelor diferite.

 

Jacek Szewczyk. (n. 1958, Wroclaw). Desenator și gravor. Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Wroclaw. Din 1982 predă la Academia de Arte Frumoase. În 2005 a devenit rector al Academiei. Lucrări în muzee și colecții din Polonia și Suedia.

Lucrări în expoziție: tehnică mixtă.

 

Desenele lui Jacek Szewczyk, comentariu al unor aspecte diverse ale lumii contemporane, pun în scenă un univers straniu, populat de un amestec de elemente reale sau fantastice, ce proliferează sub imboldul unui horror vacui asumat cu intenție.

 

Christopher Nowicki. (n. 1950, Toledo, Ohio). Gravor. Absolvent al Toledo Museum of Art School of Design și University of Toledo. Master în gravură la University of Washington (Seattle). Profesor la University of Washington, Prah Fine Arts Center (Seattle), Alaska Indian Arts. Din 1994 predă la Academia de Artă din Wroclaw.

Lucrări în expoziție: mezzo-tinta

 

Lucrările lui Christopher Nowicki, realizate în laborioasa tehnică a mezzo-tintei, se remarcă prin minuțiozitatea acordată detaliilor, ce nu evocă decât parțial lumea exterioară, peste care se suprapun viziunile unei imaginații fecunde.

 

Mihael Kihlman. (n. 1950, Uppsala). Gravor. Membru al Uniunii Artiștilor și al Asociației Gravorilor din Suedia. Participări răsplătite cu numeroase premii la expoziții internaționale de grafică. Lucrări în muzee și colecții din Suedia și Marea Britanie. Trăiește la Stockholm. Lucrări în expoziție: gravură ac rece. http://www.kihlman.net/

 

Mikael Kihlman decupează crâmpeie de peisaj citadin, locuri familiare, fragmente banale de existență, surprinse cu o acuratețe fotografică, dar învăluite într-o lumină nenaturală ce sugerează că sub aparența realului se ascunde  o lume de semnificații nebănuite.

 

Örjan Wikström. (n. 1948, Stockholm). Grafician. Absolvent al Colegiului Universitar de Arte, Meserii și Design din Stockholm. Studii de artă la Paris. Lucrări în muzee și colecții din Suedia, Norvegia, Marea Britanie și Franța.

Lucrări în expoziție: tehnică mixtă. http://www.orjanwikstrom.com/

 

Așezând exclusiv omul în orizontul preocupărilor sale, Örjan Wikström evocă personaje enigmatice, siluete fantomatice, abia sugerate, reușind să le imprime o  pronunțată forță expresivă.

 

VernisajLucrări

 

Jacek Szewczyk
Jacek Szewczyk
Christopher Nowicki
Christopher Nowicki
Mikael Kihlman
Mikael Kihlman
Örjan Wikström
Örjan Wikström