Animated Films from Germany 2004
2-27 iulie 2008

Muzeul de Artă Brașov găzduiește în luna iulie expoziția Animated Films from Germany/Filme de animație din Germania 2004, expoziție a Institutului pentru Relații Externe din Stuttgart, organizată în colaborare cu Centrul Cultural German Brașov. Expoziția prezintă contribuția artiștilor germani în domeniul filmului de animație. Este vorba despre 15 producții, care au o lungime de la 4 la 15 minute și care au fost premiate la festivaluri internationale ale filmului de animație. În același timp sunt expuse materialele confecționate pentru realizarea filmelor.

Lumea filmului este pur și simplu fascinantă. Un loc important în acest spațiu îl ocupă filmul de animație. Autorii ne prezintă o poveste prin intermediul imaginii, mișcării, limbajului, sunetului și muzicii. În acest plan imaginea este prioritară și toate celelalte elemente o urmează. Artiștii crează cu migală aceste imagini, folosindu-se de desen, pictură, păpuși, instalații. Imaginile create pentru a da sens filmului sunt în sine valoroase, constituind adevărate opere de artă. Artiști germani premiați ne încântă cu creațiile lor, permițîndu-ne să înțelegem aspecte importante din fascinantul univers al filmului de animație.

Combinația dintre prezentarea media și expunerea unui material artistic oferă o imagine surprinzătoare asupra felului în care sunt realizate filmele și constituie o experiență artistică deosebită. Totodată este evidentă concentrarea necesară realizării unui film de animație. În această formă de cinematografie artistul nu își poate permite să irosească o secundă sau să creeze o imagine superfluă, pentru că fiecare moment este creat imagine cu imagine, manual sau electronic, necesitând minimum 12 secvețe pentru o secundă.

Pe toată durata expoziției, zilnic, de marți până vineri, la orele 11 și 15, vor avea loc proiecții de filme de animație.

Atelier de animație pentru copii - 3 și 4 iunie

Jochen Ehmann, cunoscut designer, grafician, producător de filme de animație, lucrează cu plăcere cu copii. În cadrul atelierului, cei mici vor desena pe filme de 35 mm și vor încerca să realizeze o scurtă producție pe care o vor prezenta invitaților.